Archery Talk Forum banner

Strzały Carbon Tech

4.4K views 22 replies 14 participants last post by  JeffB  
#1 ·
Około 15 lub więcej lat temu miałem zestaw strzał CT Whitetail i pamiętam, że myślałem, że są niesamowite. Nie wiem nic o firmie i wątpię, żeby strzały, które wtedy kupiłem, były teraz takie same. Czy ktoś ma aktualną wiedzę na temat tych strzał? Zawsze zakładałem, że były produkowane w Korei i sprzedawane jako private label, ale to tylko przypuszczenie.

#2 ·
Przyglądałem się im i czytałem o nich w katalogu Lancaster, zastanawiałem się, gdzie jest ich rynek. Podoba mi się pomysł z mosiężną wkładką 65 grain, brzmi jak dobra waga, jeśli facet chce podnieść wagę przednią bez zbytniego wysiłku. Mogę spróbować niektórych z nich, jeśli nic innego, ale chciałbym usłyszeć trochę więcej o samych strzałach.

#3 ·
Zabiłem swojego pierwszego jelenia z łuku, używając strzał Carbon Tech w 1999 roku, ale od wielu lat niewiele o nich słyszałem.

#4 ·
Kiedyś były produkowane w USA, a następnie wysyłane za granicę. Przestałem z nich strzelać w zeszłym roku. Wciąż mam ich kilkanaście. Nie mogę powiedzieć, żeby się wiele zmieniły, nadal z nich strzelałem, ponieważ nie chciałem się zmieniać. Ta sama strzała, co kiedyś, o ile mogę stwierdzić, chociaż etykieta zmieniła się na przestrzeni lat. Ja również zamawiałem je pocztą z Lancaster.

#5 ·
Kiedyś strzelałem do tych z geparda, były świetne do prędkości na nieznanym 3D, ale łatwo się psuły.

Zawsze się zastanawiam, co się z nimi stało.

#6 ·
Jeśli się nie mylę, były olimpijczyk w łucznictwie bloczkowym Rick McKinney był zaangażowany w Carbon Tech. Gdzie Black Eagle i tym podobne pojawiły się jako kolejna opcja dla Easton, GT, CX itp..... Carbon Tech pełnił tę rolę w przeszłości. Zawsze byłem dość lojalny wobec Easton, chociaż w ciągu ostatnich 20 lat strzelałem również z kilku CX i GT, kiedy zaczynałem z karbonowymi strzałami.

#7 ·
Carbon Techs przez długi czas były najbardziej spójnymi strzałami z włókna węglowego, jakie można było kupić. Dużo lepsze niż Carbon Express, Goldtip, Easton/Beman itp. Drogie, ale dobrze wykonane (w USA) strzały. Kiedyś cały czas testowałem je na testerze kręgosłupa i były bardziej precyzyjne niż wszystko inne - strzała do strzały - tuzin do tuzina, a kręgosłup wokół strzały - igła prawie się nie ruszała. Używałem trochę Cheetahs i Rhinos. Cheetahs były kruche, a Rhinos są godne swojej nazwy. Zorganizowałem kilku facetów, którzy mieli z nimi jechać do Afryki i mieli tylko dobre rzeczy do powiedzenia. Uni-tuleje w Cheetahs są obowiązkowe, IMO.

Z tego, co rozumiem, przenieśli produkcję za granicę (jak wszyscy inni), co zaszkodziło ich reputacji wśród istniejącej (lojalnej, ale małej) bazy klientów, co wielu odstraszyło. Nie miałem do czynienia ze strzałami wyprodukowanymi poza USA, więc nie mogę powiedzieć, jak dobre lub złe są. Ale stare są fantastycznymi strzałami, choć (w tamtym czasie) nieco brakowało w wyborze wartości kręgosłupa.

• Like
Reactions: Timber_Doodle
#12 ·
Carbon Techs przez długi czas były najbardziej spójnymi strzałami węglowymi, jakie można było kupić. Dużo lepsze niż Carbon Express, Goldtip, Easton/Beman itp. Drogie, ale dobrze wykonane (w USA) strzały. Kiedyś cały czas testowałem je na testerze spine i były bardziej dopasowane niż wszystko inne - strzała do strzały - tuzin do tuzina, a spine wokół strzały - igła prawie się nie ruszała. Używałem trochę Cheetahs i Rhinos. Cheetahs były kruche, a Rhinos są godne swojej nazwy. Zorganizowałem kilku facetów, żeby pojechali z nimi do Afryki i nie mieli nic innego do powiedzenia, jak tylko dobre rzeczy. Uni-bushings w Cheetahs są koniecznością, IMO.

Rozumiem, że przenieśli produkcję za granicę (jak wszyscy inni), co zaszkodziło ich reputacji wśród istniejącej (lojalnej, ale małej) bazy klientów, co wielu odstraszyło. Nie miałem do czynienia ze strzałami spoza USA, więc nie mogę powiedzieć, jak dobre lub złe są. Ale stare są fantastycznymi strzałami, jeśli trochę brakuje (w tamtym czasie) w wyborze wartości spine.
Wiem tylko, że Eastony są produkowane w USA. Kto mógł je wyprodukować oprócz Eastona? Moja pierwsza seria Gold Tips około 1990 roku, myślę, że została wyprodukowana w USA

#8 ·
Strzelałem z carbon tech, kiedy po raz pierwszy zacząłem uprawiać łucznictwo sportowe i bardzo mi się podobały. Wygrałem z nimi wiele turniejów, a gdy dorastałem jako łucznik, zacząłem używać hooter shooter do strojenia grupy do tej samej dokładności otworów i odkryłem, że moje carbon tech zaczynały się od otworu wielkości piłki do squasha, a następnie mogłem je dostroić do tej samej dokładności otworów. Wtedy również indeksowaliśmy kręgosłup za pomocą taranu i wypadły naprawdę dobrze pod względem prostoliniowości i kręgosłupa, a Gold Tip był liderem w tej dziedzinie.

Ale

W ciągu lat, w których strzelałem z carbon tech, musiałem kupować 3 do 4 tuzinów rocznie, ponieważ po prostu nie mogły przyjąć żadnych trafień z tyłu, a także kruszyły się od uderzeń w ścianę boczną, gdy były potrząsane w celach 3D przez moich kumpli. Ale najbardziej niepokojące były wgniecenia. Wcześnie nauczyłem się z moimi carbon tech, że kiedy ktoś strzela obok ciebie i potrząsa tobą, musisz wygiąć strzałę, ponieważ ich tuleja może wybić maleńkie wgniecenie w strzale tuż przed lotką, a strzała eksploduje następnym razem, gdy strzelisz w to miejsce.

Założyłem po prostu, że wszyscy zużywają 3 do 4 tuzinów strzał 3D, ponieważ byłem po prostu nowym strzelcem i nie wiedziałem zbyt wiele o drobniejszych szczegółach, ale to nie jest normalne.

#11 ·
Strzelałem z carbon tech, kiedy po raz pierwszy zacząłem uprawiać łucznictwo sportowe i bardzo mi się podobały, wygrałem z nimi wiele turniejów, a gdy dorastałem jako łucznik, zacząłem używać hooter shooter, aby dostroić zgrupowanie do tej samej dokładności otworów i odkryłem, że moje carbon tech zaczynały się od otworu wielkości piłki do squasha, a następnie mogłem je dostroić do tej samej dokładności otworów. Wtedy indeksowaliśmy również kręgosłup za pomocą ramy i wypadły naprawdę dobrze pod względem prostoliniowości i kręgosłupa, a Gold Tip był liderem w tej dziedzinie.

Ale

W ciągu lat, w których strzelałem z carbon tech, musiałem kupować 3 do 4 tuzinów rocznie, ponieważ po prostu nie mogły przyjmować żadnych trafień z tyłu, a także kruszyły się od uderzeń w ścianę boczną, gdy były potrząsane w celach 3D przez moich kumpli. Ale najbardziej niepokojąca była wgłębienia, wcześnie nauczyłem się z moimi carbon tech, że kiedy ktoś strzela obok ciebie i potrząsa tobą, musisz wygiąć strzałę, ponieważ ich tuleja może wybić maleńkie wgłębienie w strzale tuż przed lotkami, a strzała eksploduje następnym razem, gdy strzelisz w to miejsce.

Założyłem po prostu, że wszyscy zużywali 3 do 4 tuzinów strzał 3D, ponieważ byłem po prostu nowym strzelcem i nie wiedziałem zbyt wiele o drobniejszych szczegółach, ale to nie jest normalne.
Moje doświadczenie było dokładnie odwrotne - były niesamowicie trwałe. Którego z ich trzonków używałeś? Whitetails były niesamowite!

• Like
Reactions: Dewboy and dnv23
#9 ·
Przeszedłem na gold tip i od tego czasu brałem z nimi udział w zawodach i polowaniach, każda pojedyncza tuzina moich gold tipów strzelała grupy wielkości piłki golfowej z mojego hooter shooter jako bare shafts i żadna inna firma od easton po carbon tech po victory po carbon express itp. nigdy nie wykazała takiego rodzaju celności out of the box dla mnie w moim hooter shooter. Drugą rzeczą jest trwałość, w tej chwili rywalizuję z moimi ostatnimi 5 gold tip x cutters z tuzina, które opierzyłem 4 lata temu. Oddałem z nimi dziesiątki tysięcy strzałów treningowych i mają za sobą ponad 60 turniejów i lig 3D w hali itp. Ostatnio bawiłem się na strzelnicy w hali, rozmawiając i tak dalej i zapomniałem, że już strzeliłem do jednego z miejsc w Vegas i cofnąłem się, wycelowałem i wystrzeliłem i wypaliłem jednego z moich x cutters od tyłu i wydało to straszny dźwięk od uderzenia tulei. Wyciągnąłem go z tarczy i miał kolejne głębokie wgniecenie na tulei i włożyłem go z powrotem do kołczanu, żeby znowu strzelać.

#16 ·
Kupiłem kiedyś hipopotamy... co najmniej 12 lat temu i wciąż je mam. Myślałem, że to dobre strzały, ale nie próbowałem ich strzał zagranicznych... Nienawidzę, że to zrobili, ale wszyscy inni też. Dlatego nasze półki są puste i teraz nic nie można dostać... sprzedaliśmy nasze dusze, żeby zaoszczędzić kilka dolarów i zadowolić liberałów w rządzie... więc teraz za to płacimy.

#18 ·
Używane do strzelania do gepardów i hipopotamów z nasadkami McKinney... oba są trochę delikatne, zwłaszcza gepardy. Ale dobre strzały... Myślałem wtedy, że zostały wyprodukowane w Kalifornii...?? Mogę się mylić co do tego

#19 ·
Nie lubię nie wiedzieć, gdzie coś, co kupuję, jest wyprodukowane. Czy w tym liście z przeprosinami napisano przynajmniej, w którym kraju zostały wyprodukowane? Nie mam nic przeciwko temu, że są koreańskie, ale nie zaryzykowałbym ich kupna, gdyby mogły być chińskie.

#20 ·
Nie lubię nie wiedzieć, gdzie coś, co kupuję, jest produkowane. Czy ten list z przeprosinami przynajmniej powiedział, w jakim kraju zostały wyprodukowane? Nie mam problemu z tym, że są koreańskie, ale nie ryzykowałbym ich kupna, gdyby mogły być chińskie.
Nie pamiętam na pewno, ale jestem prawie pewien, że to Chiny... ewentualnie Wietnam. Wątpię, żeby to była Korea Południowa. Towary z Korei Południowej stały się nowym japońskim towarem - dobrze wykonane, ale drogie. Przeszedłem tę drogę w branży instrumentów muzycznych w ciągu ostatnich 20 lat.

#21 ·
Oto post Ricka McKinneya z 2009 roku.

Tak, w końcu musieliśmy przenieść nasze maszyny do Chin. Ze względu na atmosferę polityczną i problemy ekonomiczne zdecydowaliśmy się na duże zmiany w naszym magazynie dystrybucyjnym i produkcji. Budujemy strzały z tego samego materiału, w tym samym procesie i na tych samych maszynach, a oni są naszymi pracownikami. To wyjątkowy sposób prowadzenia działalności w Chinach, ponieważ większość amerykańskich firm produkujących strzały kupuje swoje strzały od chińskich firm produkcyjnych (niektóre budują w Meksyku, niektóre w Bangladeszu, a niektóre w Korei). Niektóre firmy budują surowe strzały za granicą, a następnie sprowadzają je do USA bez oznaczeń i drukują na nich "Made in USA", więc nie zawsze jest tak, jak się wydaje. Zdecydowaliśmy się założyć własną firmę w Chinach, abyśmy mogli kontrolować materiał, proces i wynik. Nie mieliśmy w naszych operacjach marż, aby przetrwać to spowolnienie gospodarcze, dlatego zdecydowaliśmy się walczyć z dużymi graczami na ich warunkach. Byliśmy po prostu wolniejsi w przeprowadzce.
Rick McKinney
Carbon Tech

#22 ·
No to tyle. Obecnie używam strzały GT Hunter 400 spine. Czy Easton produkuje w pełni węglowy, o standardowej średnicy, średniej wagi, trwały trzon, który jest podobny, ale także wyprodukowany w USA?

#23 ·
Nic w USA nie jest w 100% z węgla. To nielegalne (przepisy EPA). To i sytuacja podatkowa to powód, dla którego wszyscy inni odeszli. Easton używa kompozytów (włókna szklanego) do produkcji w USA - W przeszłości mieli 100% karbonowe strzały...litespeed...flatline...fat boys, ale były one produkowane za granicą. Niektóre z ich obecnych strzał również - jeśli na stronie katalogowej widnieje MIUSA, to tak jest, w przeciwnym razie jest produkowane za granicą...np. superdrives.