Archery Talk Forum banner

Granat ręczny Easton 5.0.

7.3K views 100 replies 63 participants last post by  Nathan webb  
#1 ·
Chciałem dać temu trochę czasu, zanim opublikowałem coś takiego, ale szczerze mówiąc, jestem rozczarowany. Zdecydowałem się odejść od gold tip i zainwestować w Easton, aby wesprzeć moich przyjaciół, którzy również dokonali tego ruchu i strzelają profesjonalnie dla firmy.

Pierwszy strike: Dostrajam strzały niezależnie od tego, co twierdzi producent. Miałem jedną 5.0, która inaczej przebijała papier i bez względu na to, ile razy się z nią bawiłem, po prostu nie chciała się dostroić. Miałem ochotę ją zgiąć i bum, tuż w moim garażu. Skontaktowałem się z Easton i wysłali mi tuzin gwarancyjny, twierdząc, że wystąpił problem z produkcją. Więc poszedłem dalej, myśląc, że wszystko jest wspaniałe.

Drugi strike: Jestem dzisiaj na TAC i miałem strzelać jako następny i z przyzwyczajenia teraz zginam każdą strzałę przed strzałem. Znowu się to wydarzyło. Byłem osłupiały. Więc zatrzymuję się przy stoisku Easton i pokazuję im, co się stało, szef produkcji... czy jakkolwiek, nie pamiętam jego tytułu, ale był wyżej... podszedł do mnie i zasadniczo rozmawiał ze mną, jakbym nie miał pojęcia, o czym mówię, i powiedział mi, że źle zginam moje strzały i że 5.0 to jego dziecko i że przeszedł z nimi przez bloki betonowe bez problemu. W skrócie powiedziano mi, że muszę być bardziej delikatny w sposobie zginania strzał i że to moja wina. Mimo że nie oddałem żadnych złych strzałów i nie wysłałem ich w ziemię, ani w opadłe drewno, ani nic, co byłoby nawet zbliżone do tego, co, jak myślałem, mogłoby spowodować ten problem. Strzelałem z gold tip i victory i black eagle i nigdy nie miałem problemu z ich zginaniem. Jeśli dobrze pamiętam, kolejna gwarancyjna tuzina jest w drodze

Trzeci strike: kolega myśliwy strzelał na torze ze swoim przyjacielem i również strzelał z 5.0, a 4 z jego strzał wykazywały oznaki pękania i rozszczepiania się w węglu po dniu przebijania pianki.

to świetna tolerancja wału i dobrze się kręcą, są trochę wybredne w dostrajaniu nock, ale są niezwykle kruche. Nie poleciłbym ich moim rówieśnikom. Bądźcie ostrzeżeni.

Na razie rozważam powrót do victory's rips lub może z powrotem do gold tip. Jakieś przemyślenia na ten temat? Jakich hit insert/kołnierzy lubicie używać ze swoimi rips, jeśli z nich strzelacie?

#3 ·
Trudno mi opuścić wypróbowane i sprawdzone Pro Hunters. Żadnego kombinowania z gorszym wkładem, są twarde jak skała i zabijają wszystko, co trafią.

Niezależnie od tego, co mówi Easton, mają co najmniej kilka problemów z 5.0. Jest po prostu za dużo dymu, żeby nie było ognia.
Zgadzam się. Bardzo mi brakuje tego wału.

#4 ·
Wygiąłem jeden w sklepie dla faceta, żeby pokazać mu, dlaczego polecam strzałę w pełni węglową zamiast FMJ... (Mam zgięty FMJ do celów demonstracyjnych) Potem wziąłem 5.0, spodziewając się, że ugnie się tak samo jak axis lub gold tip... Przestraszyło mnie to na śmierć, gdy eksplodował na 7 różnych części po ledwie zgięciu. Nie trzeba dodawać, że facet kupił FMJ. Zdecydowanie są one tym, co uznałbym za "Kruche".

#6 ·
Wygiąłem jeden w sklepie dla gościa, żeby pokazać mu, dlaczego polecam strzałę w całości z włókna węglowego zamiast FMJ... (Mam zgięty FMJ do celów demonstracyjnych) Potem wziąłem 5.0, spodziewając się, że wygnie się tak samo jak axis lub gold tip... Przestraszyło mnie to na śmierć, gdy eksplodował na 7 różnych części po ledwie zgięciu go. Nie trzeba dodawać, że facet kupił FMJ. Zdecydowanie są tym, co nazwałbym "Kruche".
Przykro mi, że ci się to przydarzyło. To straszne.

#14 ·
Out of curiosity, did the Easton engineer demonstrate how he expected people to be flexing arrows to check them before using?
Tak, proszę pana, zrobił to. Powiedział mi, żebym złapał za same końce i ostrożnie je zginał, a także potarł wacikiem wzdłuż karbonu, aby sprawdzić, czy nie ma pękniętych drzazg węglowych.

#21 ·
Jakiego kręgosłupa używasz? Jestem ciekaw, czy ma to coś wspólnego

Używam kręgosłupa 250 5.0 od czasu ich pojawienia się i nie złamałem żadnego podczas zginania ani strzelania do zwierząt... Przeszyłem pół tuzina świń i nic się nie złamało, jeden z nich przeszedł przez 2-3 świnie

to jedyna tuzina, jaką miałem, więc jeśli to loteria, to może po prostu trafiłem na szczęśliwą partię
Kręgosłup 340.

#19 ·
Strzelałem z 5-milimetrowego Easton Axis przez kilka lat, a następnie przeszedłem na 6 mm z serią Axis/Aftermath/Hexx/Sonic. Nigdy nie miałem problemów takich jak te, o których kilka razy donoszono w przypadku 5.0, ale zdecydowanie muszą je przerobić pod kątem trwałości. Ten dyrektor Eastona gra na CYA i nie myśli o potencjalnych obrażeniach i wynikających z nich działaniach prawnych, które prawdopodobnie nastąpią. Zwłaszcza z przebiegłym prawnikiem prowadzącym badania online w celu potwierdzenia dyskusji takich jak ta. Szkoda słyszeć, że Easton jeszcze nie poradził sobie z tym niebezpiecznym problemem... 🤷

#20 ·
Lekkie i trwałe tak naprawdę do siebie nie pasują. Nie widziałem żadnych problemów z tą strzałą, jak na to, czym jest. To nie Axis, FMJ, RIP TKO itp. Oczekuj wydajności każdej innej lekkiej strzały GPI. Na wydarzenia TAC powiedziałbym, że jest idealna.

#23 ·
Lekkie i trwałe tak naprawdę do siebie nie pasują. Nie widziałem żadnych problemów z tą strzałą, jak na to, czym jest. To nie Axis, FMJ, RIP TKO itp. Oczekuj wydajności każdej innej lekkiej strzały GPI. Na imprezach TAC powiedziałbym, że jest idealna.
Easton 5.0 300 spine 8.4 GPI
BEA Rampage 300 spine 8.7 GPI
GT AirStrike 300 spine 8.5 GPI
GT Black Label 300 spine 8.3 GPI
Victory Rip TKO 300 spine 8.8 GPI
Victory HLR 300 spine 8.1 GPI
Victory RIP XV 300 spine 7.1 GPI
Victory RIP 300 spine 8.8 GPI
Sirius Gemini 300 spine 8.65 GPI

To wszystkie lżejsze strzały 5 mm/.204 ID, o których mogłem pomyśleć z głowy.

Wiem, że RIP XV jest uważany za dość delikatny i jest zdecydowanie najlżejszy.

Ale potem nie słyszałem o problemach z trwałością z żadnego innego wału (HLR jest dość nowy z małą ilością czasu), poza tym, że słyszałem mieszane wyniki na Rampages.

Może grubość ścianki byłaby lepszym porównaniem niż GPI.

• Like
Reactions: zhickman and Gparis
#22 ·
Ja też.
Chciałem dać temu trochę czasu, zanim opublikuję coś takiego, ale szczerze mówiąc, jestem rozczarowany. Zdecydowałem się odejść od gold tip i zainwestować w Easton, aby wesprzeć moich przyjaciół, którzy również dokonali tego ruchu i strzelają profesjonalnie dla firmy.

Pierwszy raz: Dostrajam strzały niezależnie od tego, co twierdzi producent. Miałem jeden 5.0, który przebijał papier inaczej i bez względu na to, ile razy się z nim bawiłem, po prostu nie chciał się dostroić. Miałem ochotę go zgiąć i bum, prosto w moim garażu. Skontaktowałem się z Easton i wysłali mi gwarancyjną tuzinę, twierdząc, że wystąpił problem z produkcją. Więc poszedłem dalej, myśląc, że to duże pieniądze i słońce.

Drugi raz: Jestem dzisiaj na TAC i miałem strzelać jako następny i z przyzwyczajenia zginam teraz każdą strzałę przed strzałem. Znowu się to zdarzyło. Byłem osłupiały. Więc zatrzymuję się przy stoisku Easton i pokazuję im, co się stało, szef produkcji... czy jakkolwiek, nie pamiętam jego tytułu, ale był wyżej... podszedł do mnie i zasadniczo rozmawiał ze mną, jakbym nie miał pojęcia, o czym mówię, i powiedział mi, że źle zginam moje strzały i że 5.0 to jego dziecko i że przeszedł z nimi przez bloki betonowe bez problemu. W skrócie powiedziano mi, że muszę być bardziej delikatny w sposobie zginania strzał i że to moja wina. Mimo że nie oddałem żadnych złych strzałów i nie wysłałem ich w ziemię, ani w spadające drewno, ani nic, co byłoby nawet zbliżone do tego, co, jak sądzę, mogłoby spowodować ten problem. Strzelałem z gold tip i victory i black eagle i nigdy nie miałem problemu z ich zginaniem. Jeśli się nie mylę, kolejna gwarancyjna tuzina jest w drodze

Trzeci raz: Kolega myśliwy strzelał z przyjacielem na torze i również strzelał z 5.0, a 4 z jego strzał wykazywały oznaki pękania i rozszczepiania się węgla po dniu centrowania pianki.

to świetny wałek pod względem tolerancji i dobrze się kręcą, są trochę wybredne w dostrajaniu nock, ale są niezwykle kruche. Nie poleciłbym ich moim rówieśnikom. Ostrzegam.

Na razie rozważam powrót do victory's rips lub może do gold tip. Jakieś przemyślenia na ten temat? Jakie wkładki/kołnierze lubicie używać ze swoimi rips, jeśli z nich strzelacie?
Chciałem dać temu trochę czasu, zanim opublikuję coś takiego, ale szczerze mówiąc, jestem rozczarowany. Zdecydowałem się odejść od gold tip i zainwestować w Easton, aby wesprzeć moich przyjaciół, którzy również dokonali tego ruchu i strzelają profesjonalnie dla firmy.

Pierwszy raz: Dostrajam strzały niezależnie od tego, co twierdzi producent. Miałem jeden 5.0, który przebijał papier inaczej i bez względu na to, ile razy się z nim bawiłem, po prostu nie chciał się dostroić. Miałem ochotę go zgiąć i bum, prosto w moim garażu. Skontaktowałem się z Easton i wysłali mi gwarancyjną tuzinę, twierdząc, że wystąpił problem z produkcją. Więc poszedłem dalej, myśląc, że to duże pieniądze i słońce.

Drugi raz: Jestem dzisiaj na TAC i miałem strzelać jako następny i z przyzwyczajenia zginam teraz każdą strzałę przed strzałem. Znowu się to zdarzyło. Byłem osłupiały. Więc zatrzymuję się przy stoisku Easton i pokazuję im, co się stało, szef produkcji... czy jakkolwiek, nie pamiętam jego tytułu, ale był wyżej... podszedł do mnie i zasadniczo rozmawiał ze mną, jakbym nie miał pojęcia, o czym mówię, i powiedział mi, że źle zginam moje strzały i że 5.0 to jego dziecko i że przeszedł z nimi przez bloki betonowe bez problemu. W skrócie powiedziano mi, że muszę być bardziej delikatny w sposobie zginania strzał i że to moja wina. Mimo że nie oddałem żadnych złych strzałów i nie wysłałem ich w ziemię, ani w spadające drewno, ani nic, co byłoby nawet zbliżone do tego, co, jak sądzę, mogłoby spowodować ten problem. Strzelałem z gold tip i victory i black eagle i nigdy nie miałem problemu z ich zginaniem. Jeśli się nie mylę, kolejna gwarancyjna tuzina jest w drodze

Trzeci raz: Kolega myśliwy strzelał z przyjacielem na torze i również strzelał z 5.0, a 4 z jego strzał wykazywały oznaki pękania i rozszczepiania się węgla po dniu centrowania pianki.

to świetny wałek pod względem tolerancji i dobrze się kręcą, są trochę wybredne w dostrajaniu nock, ale są niezwykle kruche. Nie poleciłbym ich moim rówieśnikom. Ostrzegam.

Na razie rozważam powrót do victory's rips lub może do gold tip. Jakieś przemyślenia na ten temat? Jakie wkładki/kołnierze lubicie używać ze swoimi rips, jeśli z nich strzelacie?
Ja też. Spudłowałem w cel i strzała ledwo tkwiła w sośnie. Zgiąłem strzałę, żeby przetestować i pękła. Wziąłem jeszcze 2 z tuzina i to samo pękło. Wziąłem moje victory rips i zgiąłem je dwa razy mocniej i nie było problemów. Używałem rips ze standardowym 60 grain ss w zeszłym roku. Próbuję hits z kołnierzem Iron Will w tym roku.

#25 ·
Uwielbiam Easton! 5mm Axis to jedna z najtwardszych strzał na rynku. Wydaje się logiczne, że musieliby z czegoś zrezygnować, aby osiągnąć lekki gpi 5.0. Sztywniejszy materiał węglowy z mniejszą ilością żywicy wydawałby się przepisem na kruchą strzałę. Mam nadzieję, że to rozgryzą. Nie mam problemu z moimi 10,7 gpi Axis 300. Są wytrzymałe i latają niesamowicie

#33 · (Edited)
Widziałem kilka raportów o problemach z 5.0 na wielu różnych platformach mediów społecznościowych. Oto kolejny. Nie jestem zaskoczony. To wciąż lepszy trzon niż inne, po prostu ze względu na to, gdzie jest produkowany.
Ostatnie zdanie zmienia się drastycznie, jeśli na końcu znajduje się znak zapytania lub kropka? Czy zamierzałeś postawić kropkę?

W każdym razie używałem Eastona na zawsze i przeszedłem do GT, ponieważ zmęczyło mnie, że lekko zmieniają modele, wycofują modele, dodają zbyt wiele modeli do tego stopnia, że ​​nigdy nie można było mieć pewności, czy twoja strzała będzie dostępna dwa sezony później.

Wolę kupować w 100% amerykańskie, nawet jeśli kosztuje to trochę więcej, jeśli jakość jest taka sama lub lepsza, ale nie zamierzam tego robić, jeśli dyrektor marketingu lub ktokolwiek inny nie myśli jasno. Easton musi wrócić do gry, zamiast spoczywać na swojej reputacji lub próbować zarabiać pieniądze, zmieniając linie co roku. Zrób jedną dobrą serię, która działa i nie baw się nią.

Pieniądze wokół innych linii dla ludzi, którzy potrzebują nowych modeli co sezon.

#28 · (Edited)
Dobre info, chłopaki. Zaoszczędziło nam trochę czasu/pieniędzy. Strzeliłem prawie całą linię GT i nie mam żadnych skarg.

Niedawno przeszedłem na Easton i podobały mi się ich strzały tarczowe. Powiem, że Eastony wydają się łatwiej pękać, ale X10 PT i GT Tours to nieporównywalne strzały. Jednak sonics i GT ultralight/Velocity są bardzo zbliżone (8,8 Gpi, podobna średnica). Sonics to świetny strzał i bez problemów.

Mam nadzieję, że Easton poprawi trwałość 5.0, byłoby idealne dla łuku mojej żony.

#29 ·
Chciałem dać temu trochę czasu, zanim opublikowałem coś takiego, ale szczerze mówiąc, jestem rozczarowany. Zdecydowałem się odejść od gold tip i zainwestować w Easton, aby wesprzeć moich przyjaciół, którzy również dokonali tego ruchu i strzelają zawodowo dla firmy.

Strike one: Stroję strzały niezależnie od tego, co twierdzi producent. Miałem jedną 5.0, która inaczej przebijała papier i bez względu na to, ile razy się z nią bawiłem, po prostu nie chciała się nastroić. Miałem ochotę ją zgiąć i bum, prosto w moim garażu. Skontaktowałem się z Easton i wysłali mi tuzin w ramach gwarancji, twierdząc, że wystąpił problem z produkcją. Więc poszedłem dalej, myśląc, że wszystko jest wspaniałe i słoneczne.

Strike two: Jestem dzisiaj na TAC i miałem strzelać jako następny i z przyzwyczajenia zginam teraz każdą strzałę przed strzałem. Znowu się to zdarzyło. Byłem osłupiały. Więc zatrzymuję się przy stoisku Easton i pokazuję im, co się stało, szef produkcji... czy jakkolwiek, nie pamiętam jego tytułu, ale był wysoko postawiony... podszedł do mnie i zasadniczo rozmawiał ze mną tak, jakbym nie miał pojęcia, o czym mówię, i powiedział mi, że źle zginam moje strzały i że 5.0 to jego dziecko i że przeszedł z nimi przez bloki żużlowe bez problemu. Krótko mówiąc, powiedziano mi, że muszę być bardziej delikatny w sposobie zginania strzał i że to moja wina. Mimo że nie oddałem żadnych złych strzałów i nie wysłałem ich w ziemię, ani w opadłe drewno, ani nic, co byłoby nawet zbliżone do tego, co, jak sądzę, mogłoby spowodować ten problem. Strzelałem z gold tip i victory i black eagle i nigdy nie miałem problemu z ich zginaniem. Jeśli się nie mylę, kolejny tuzin w ramach gwarancji jest w drodze

Strike three: Kolega myśliwy strzelał na torze ze swoim przyjacielem i również strzelał z 5.0, a 4 z jego strzał wykazywały oznaki pękania i rozszczepiania się w węglu po dniu przebijania pianki.

Jest to świetna tolerancja wału i dobrze się obracają, są trochę wybredne w strojeniu, ale są niezwykle kruche. Nie poleciłbym ich moim rówieśnikom. Bądźcie ostrzeżeni.

Na razie rozważam powrót do victory's rips lub może do gold tip. Jakieś przemyślenia na ten temat? Jakiego hit insert/kołnierza lubicie używać ze swoimi rips, jeśli z nich strzelacie?
Victory HLR ma podobne specyfikacje jak 5.0. Używam ich od kilku miesięcy. Jak dotąd żadnych problemów z trwałością. Używam regulowanego HIT firmy Ethics (pełna długość z zaślepką. 65grs w kręgosłupie 350.

#30 ·
Dzwoniłem do Eastona w tej sprawie. Zalecili uderzenie z kołnierzem do wkładania, powiedzieli również, że tak, są bardziej kruche niż Axis i że poświęcisz wytrzymałość dla lżejszej strzały, bardziej zalecanej do otwartego terenu. Nie wytrzyma w większości przejść, jeśli uderzy w drzewo, skałę itp. To utwierdziło moje myśli i obawy, zostanę przy Sonics i Axis. Uwielbiam strzały Easton, ale zawiedli w przypadku tych 5.0.

#34 ·
To przemysł pracujący dla zysku przemysłu. Oś 5 mm jest moim zdaniem kozłem strzał myśliwskich. Ale trzeba pozwalać ludziom "majstrować", mimo że nie mają żadnych skarg na strzałę, która po prostu działa. Mogą to być Rip TKOs dla ciebie. Mogą to być Gold Tip Hunters. Chodzi o to, że istnieje garść strzał, które zostały udowodnione wielokrotnie. I ludzie muszą mieć lżejsze lub nowsze, pomimo tego, co widzieli na własne oczy.

Tak wiele wątków, w których facet mówi: "Nie mam żadnych skarg na strzałę, którą teraz strzelam, ale chcę spróbować __." To powinno być twoją wskazówką.

Nie ma powodu, żebym kiedykolwiek miał odchodzić od osi 5 mm. Strzelałem z innych. Żaden z nich nie jest ogólnie lepszy od osi 5 mm.

To nie dotyczy tylko strzał. Groty są jeszcze gorsze. "Używałem exodus przez lata i działały bez zarzutu, ale chcę spróbować __." Cokolwiek użyjesz, nie poprawi się na bez zarzutu.

Idź postrzelać.

#35 ·
Dostałem ich 24 (400 spine 5.0), kiedy się pojawiły. Nie miałem 0 problemów, które nie były moją winą, zły strzał, Robin Hood, uderzyłem w ściany za celami lokalnego klubu. Wyciągałem je z ziemi i z miękkiego posuszu, bez pęknięć. Zginam każdą strzałę za każdym razem, gdy strzela, z powodu tych historii i nigdy nie złamałem żadnej w ten sposób. Ja również stroję każdą strzałę, ale wszystko poszło dobrze. IMO to jednak nie są strzały myśliwskie i powinny być traktowane jako strzały TAC lub 3D. Czekam na moją złą strzałę w paczce, ale jeszcze się to nie zdarzyło

#36 ·
Chciałem dać temu trochę czasu, zanim coś takiego opublikuję, ale szczerze mówiąc, jestem rozczarowany. Zdecydowałem się odejść od Gold Tip i zainwestować w Easton, aby wesprzeć moich przyjaciół, którzy również przeszli na tę markę i obecnie strzelają zawodowo dla firmy.

Pierwszy strike: Dostrajam strzały niezależnie od tego, co twierdzi producent. Miałem jedną 5.0, która inaczej przebijała papier i bez względu na to, ile razy się z nią bawiłem, po prostu nie chciała się dostroić. Poczułem potrzebę, żeby ją zgiąć i bum, stało się to w moim garażu. Skontaktowałem się z Easton i wysłali mi gwarancyjną tuzinę, twierdząc, że wystąpił problem produkcyjny. Więc poszedłem dalej, myśląc, że wszystko jest wspaniałe i słoneczne.

Drugi strike: Jestem dzisiaj na TAC i miałem strzelać jako następny, a z przyzwyczajenia teraz zginam każdą strzałę przed strzałem. Znowu się to zdarzyło. Zamurowało mnie. Więc zatrzymuję się przy stoisku Easton i pokazuję im, co się stało, szef produkcji... czy jakkolwiek, nie pamiętam jego tytułu, ale był wysoko postawiony... podszedł do mnie i zasadniczo rozmawiał ze mną, jakbym nie miał pojęcia, o czym mówię, i powiedział mi, że źle zginam moje strzały i że 5.0 to jego dziecko i że przeszedł z nimi przez bloki betonowe bez problemu. Krótko mówiąc, powiedziano mi, że muszę być bardziej delikatny w obchodzeniu się ze strzałami i że to moja wina. Mimo że nie oddałem żadnych złych strzałów i nie wysłałem ich w ziemię, ani w spadające drewno, ani nic, co byłoby nawet zbliżone do tego, co, jak sądzę, mogłoby spowodować ten problem. Strzelałem z Gold Tip i Victory i Black Eagle i nigdy nie miałem problemu z ich zginaniem. Jeśli dobrze pamiętam, kolejna gwarancyjna tuzina jest w drodze

Trzeci strike: Kolega myśliwy strzelał na torze ze swoim przyjacielem i również strzelał z 5.0, a 4 z jego strzał wykazywały oznaki pękania i rozszczepiania się w karbonie po dniu przebijania pianki.

To świetna strzała pod względem tolerancji i dobrze się kręcą, są trochę wybredne w dostrajaniu nock, ale są niezwykle kruche. Nie poleciłbym ich moim kolegom. Bądźcie ostrzeżeni.

W tej chwili rozważam powrót do Victory's rips lub może do Gold Tip. Jakieś przemyślenia na ten temat? Jakich wkładek/kołnierzy lubicie używać ze swoimi rips, jeśli z nich strzelacie?
Nigdy nie miałem szczęścia z Eastonem, poza Axis. Kupiłem 6.5, które eksplodowały w ten sam sposób. Byłem na lokalnej imprezie 3D i zacząłem zauważać pęknięcia, 6.0 były w porządku, ale jeśli chybisz strzał, te rzeczy eksplodują. Również dostrajanie nock to koszmar! Następnym razem wypróbuję Altra .204 i zobaczę, o co chodzi w tej technologii bez kręgosłupa. Jeśli to prawda, to czas spędzony na dostrajaniu nock przez wiele dni po prostu sprawi, że wyjdę na strzelanie. Skończyłem z próbowaniem lżejszych strzał, ponieważ to po prostu mówi mi kruche i nie mogę sobie wyobrazić wydawania pieniędzy, żeby tak eksplodowały. Właściwie miałem zamiar wypróbować 5.0, ale kiedy zobaczyłem GPI, pomyślałem, że te rzeczy nie są trwałe, a strzelanie na TAC i polowanie, zwłaszcza, wymaga czegoś, na czym można polegać.