Archery Talk Forum banner
61 - 80 of 314 Posts
To tylko część trajektorii, a odległość, przy której spowolnienie prędkości staje się istotne, jest znacznie dalsza niż ktokolwiek strzela z łuku.

Przyjrzyj się strzelcom TAC i innym strzelcom długodystansowym, a nie znajdziesz nikogo strzelającego ciężkimi strzałami. Josh Jones (MFJJ) niedawno omawiał, jak może strzelać na odległość 200 jardów swoim łukiem i jest to spowodowane tym, że strzela z siłą ponad 80 funtów z naciągiem 30 cali i LEKKĄ strzałą, myślę, że około 350 ziaren. Powiedział, że nie mógłby strzelać tak daleko i celować za pomocą pinu z cięższą strzałą, ponieważ zabrakłoby mu prześwitu w lunecie.
To nie ma znaczenia dla polowania. Gdyby Ranch Fairy udzielał rad dotyczących strzelania z tac, być może byłbyś w czymś.

Te posty są zawsze zabawne. Nie rozumiem, dlaczego ludzie tak się dzielą w kwestii wagi strzał, typu grotów czy naciągu łuku. Każdy jest inny i jego opinia jest dla niego słuszna, więc twoja musi być błędna... Ciągły krąg. Pewnego dnia zobaczymy, jak ludzie wracają do lekkich i szybkich, a na tych z ciężkimi strzałami plują.
Jesteś w 100% tutaj.

Nie daj Boże, żeby ktoś wyszedł i zrobił własną robotę, zamiast wskazywać na ekran i mówić: „Patrz, ta osoba powiedziała XYZ...”. Rozumiem, niektórzy ludzie używali ciężkich strzał, bo tak im pasuje, albo tak używał ich ojciec, wujek lub dziadek, a inni lżejszych zestawów.

Ale najgorsze jest to, że ludzie, którzy są stosunkowo nowi lub muszą dotrzymać kroku sąsiadom, trzymają się tego, co jakiś szarlatan na YouTube lub IG mówi jako ostateczną wyrocznię!

Te argumenty nigdy nie stają się tak „wrażliwe / poważne” na Deer Camp, z Leśniczym, ani podczas pogawędki w twoim klubie łuczniczym... przyznaję, że brałem rady podczas polowania poza stanem od przyjaciół, którzy mieszkają w tym stanie podczas polowania i odnosiłem sukcesy w jakimkolwiek zwierzęciu, które ścigam / ścigamy, ponieważ nie jest to mój typowy rodzaj zwierzyny - jednak odnosi się to bardziej do użycia grotów w porównaniu do wag strzał.

Jeśli strzelasz tylko na 70 m, trochę większy ciężar może pomóc w wietrznych warunkach. Jeśli strzelasz również na 3d/field, lżejszy grot może zapewnić bardziej płaską trajektorię, dzięki czemu będzie bardziej wyrozumiały dla błędów w złym oszacowaniu odległości.

Discussion starter · #65 ·
To nie jest istotne dla polowania. Gdyby wróżka ranczerska udzielała porad dotyczących strzelania z tac, mogłoby cię to zainteresować.
Jego tytuł filmu nie dotyczył polowania. Dotyczył trajektorii, i użył jakiegoś clickbaitowego nonsensownego obrazka, aby udowodnić, że szybsze strzały mają szersze odstępy między pinami, co jest totalnym BS.

Staram się mówić fakty i nie mylić ich z moimi preferencjami. Dlatego zwracam uwagę na ludzi, którzy mówią, że strzelają lekkimi strzałami i uzyskują „lepszą” penetrację, bo to nieprawda. Mimo to nie można strzelać cięższymi strzałami i uzyskać lepszej trajektorii. To się nie dzieje. Moim zdaniem zaczyna to szkodzić twojej wiarygodności, gdy pozwolisz, aby twoje preferencje zacierały rzeczywistość........

Nawet jeśli strzała o wadze 450gr od wystrzału do 60 jardów traci wyższy % swojej prędkości niż strzała o wadze 650gr, nadal ma jeden OGROMNY problem!!! Strzała o wadze 450gr na 60 jardów nadal porusza się SZYBCIEJ niż strzała o wadze 650gr przy wystrzale!!!
Nie sądzę, żeby to był problem. To tylko plusy/minusy różnych wag.
450gr vs 650gr tracisz 60fps i zyskujesz tylko 2,4# energii kinetycznej.
To NIE jest dobra wymiana!

Tytuł jego filmu nie dotyczył polowania. Dotyczył trajektorii, i użył jakiegoś clickbaitowego nonsensownego obrazka, aby udowodnić, że szybsze strzały mają szersze odstępy między celownikami, co jest totalnym BZDURAMI.
Jak jego porównanie łuku ustawionego na 29"/70#, do odstępów między celownikami w łuku damskim. Prawdopodobnie jak 25" i 45#. Zmiana geometrii łuku i wszystkiego na pewno zmieni odstępy między celownikami.

Gość czasami ma dobre spostrzeżenia. Ale są one tak zamglone śmieciami, że dobre rzeczy przepadają. Mógł inaczej zatytułować ten film. Mógł zostawić nonsens.

Mam na myśli, że ciężki strzała przy tej samej prędkości wystrzelenia co strzała o identycznych powierzchniach oporu powietrza, ale o znacznie mniejszej wadze. Miałby bardziej płaską trajektorię. Ale nie o wiele. I jak zauważyłeś wcześniej. Prawdziwe różnice ujawnią się na naprawdę dużych dystansach. Prawdopodobnie powyżej 90-100 jardów.

1) Nie widziałem nikogo, kto w tym wątku opowiadałby się za strzałami na daleki dystans, a WIĘKSZOŚĆ ludzi tutaj szybko atakuje każdego, kto chce wystrzelić te bomby.

2) Nie potrzebujesz pocisku Javelin, aby przebić łopatkę jelenia... ale nie jest to zalecane przy użyciu sprzętu łuczniczego. Mój kumpel prowadzi psa tropiącego, a duży procent znalezionych przez nich jeleni to trafienia w łopatkę.

3) Nie krytykuję Ashby'ego. Ale też niekoniecznie wierzę, że jego słowo (lub słowo fundacji) jest święte. Nowoczesne łuki bloczkowe mają mnóstwo energii potencjalnej, która jest składnikiem penetracji.

4) Jak już wspominałem w tym wątku... spędziłem czas w obu obozach i również stwierdziłem, że mój sprzęt działa optymalnie w zakresie 7-9 gpp. Dla mnie to jest w zakresie 450-550gr. Daje mi to trajektorię, z którą mogę żyć i mnóstwo "mocy", gdy metal spotyka mięso.
4) Chciałem zacząć od odpowiedzi na ten punkt, aby powiedzieć, że faktycznie strzelamy strzałami o podobnej wadze (moja obecna konfiguracja to ~520gr), więc nie myl mnie z jakimś wąchaczem wróżkowego pyłu czy jakkolwiek to nazywacie. Po prostu wskazuję na niektóre problemy, które konsekwentnie widziałem wśród społeczności preferującej lekkie strzały. Róbcie z tym, co chcecie.

1) Widzę, jak kilka osób krytykuje ciężkie strzały Ashby'ego/Ranch Fairy ze względu na trajektorię i czas dotarcia do celu (ponownie, średni dystans polowania to <20 jardów), a następnie mówią o oddawaniu strzałów na odległość ponad 50 jardów. Obejrzyjcie jakieś filmy MFJJ, jeśli mi nie wierzycie. To rażąca sprzeczność, która powinna zostać zauważona. Jest po prostu nieuczciwe udawać, że trajektoria i czas dotarcia do celu całkowicie niwelują wszelkie korzyści z cięższych strzał na dowolnym dystansie, ale po prostu nie ma to znaczenia przy strzelaniu lżejszymi strzałami na ekstremalnych dystansach.

2/3) Ponownie, ludzie krytykują dane Ashby'ego jako nieistotne ze względu na jego użycie tradycyjnych łuków i bawołów kaperskich jako materiału testowego, a następnie odwracają się i mówią, że ich zupełnie nowy Mathews za 2000 dolarów nie może konsekwentnie przeniknąć łopatki jelenia. Tego typu gadanie spowodowało, że łowiectwo z łukiem zostało ZAKAZANE w częściach Australii, dlatego też zwracam uwagę na obalanie błędnych przekonań na temat badania Ashby'ego. W odniesieniu do psa tropiącego twojego kumpla, wiele osób myśli, że mogą założyć 100-gr jednoboczne ostrze na 400-gr strzałę i przebić się przez łopatki. Słyszałem nawet ludzi na tym forum, którzy określają konfiguracje tak niskie jak 420-gr jako "ciężkie strzały". Nic z tego nie jest prawdą i z pewnością nie obala to danych Ashby'ego, które wykazały stały sukces przy użyciu łuków o niższej energii i znacznie twardszego celu.

Podsumowując, nie mam problemu z ludźmi strzelającymi lekkimi strzałami. Mam problem z ludźmi mówiącymi, że strzelanie z prędkością 300+ fps w tylną część płuc pod kątem bocznym jest jedynym etycznym strzałem, ponieważ nie ma strzały, która mogłaby strzelać przed łokciem; lub że 250fps jest za wolne na każdym dystansie, ale 300fps jest dobre na dystansie do 100 jardów. Ciągle to słyszę i jest to po prostu nieuczciwe. Nie opowiadam się również za celowaniem w łopatkę, ale z odpowiednią strzałą strzał pod kątem quartering-to jest całkowicie etyczny. Dane Ashby'ego to udowadniają. Nie chciałbym widzieć prawa, które mówi, że wszystkie łuki muszą strzelać z prędkością 300 fps lub mieć siłę naciągu 60+ funtów. To nie jest odległa hipotetyczna sytuacja! Kilka stanów już ogranicza sprzęt łuczniczy na podstawie siły naciągu. Na szczęście jest to niski próg (zwykle widzę ~35 lbs), ale jedyną rzeczą, która powstrzymuje ich przed jego podniesieniem, jest etyczność łowiectwa z łukiem. Kiedy ludzie mówią nonsensy, takie jak to, że tylko strzały boczne są etyczne, bez względu na wszystko, lub że 250 fps jest za wolne, wtedy zobaczymy, że regulacje zaczną się nasilać. Dokładnie tak stało się w Australii. Ilu kobiet, dzieci lub starszych ludzi zostanie wykluczonych, jeśli podniosą minimalną siłę naciągu z 35 do powiedzmy 40? Albo 45? Czy po prostu mówimy im, że mają pecha, podczas gdy istnieją dosłownie dane dowodzące, że mogą nadal polować etycznie? Nie zgadzam się z tym. Więc tak, mimo że osobiście nie przyjmuję wszystkiego, co mówi RF, jako dogmatu ani nie stosuję całego badania Ashby'ego do mojej konfiguracji, będę opowiadać się za etycznością łowiectwa z łukiem. Jeśli nic innego, pokazali, że istnieje więcej niż jeden sposób na bycie etycznym łowcą z łukiem. Dziękuję za przybycie na mój Tedx Talk.

Jeśli boisz się strzelać w ramię jelenia białogoniastego z nowoczesnego łuku bloczkowego na normalnych dystansach łowieckich, twój sprzęt jest do niczego. Potrzebujesz też lekcji anatomii na temat położenia i funkcji łopatki jelenia. Serce i najbardziej unaczyniona część płuc leżą za nią, dlaczego miałbym nie chcieć, aby moja strzała przeniknęła ten obszar? Moi synowie i ja strzelamy w ramię raz za razem, a śledzenie zwierząt na dystansie poniżej 75 jardów nigdy się nie nudzi.

Jeśli boisz się strzelać w ramię jelenia białego z nowoczesnego łuku bloczkowego na normalnych dystansach łowieckich, twój zestaw jest do niczego. Potrzebujesz też lekcji anatomii na temat lokalizacji i funkcji łopatki jelenia. Serce i najbardziej naczyniowa część płuc znajdują się za nią, dlaczego miałbym nie chcieć, aby moja strzała przeniknęła ten obszar? Moi synowie i ja strzelamy w ramię raz za razem i nigdy nie nudzi nas śledzenie zwierząt na dystansie poniżej 75 jardów.
Myślę, że pytanie jest nieco bardziej skomplikowane niż przedstawiono tutaj, ale zgadzam się, że twój zestaw jest do niczego, jeśli się go boisz. Wcale nie martwię się o strzelanie w ramię jelenia lub łosia z mojej 440-ziarnowej strzały. Moje zmartwienie tym argumentem jest takie, że zawsze pomija on ogromną, ogromną środkową grupę strzał o wadze 400-499 ziaren, w której znajduje się prawie każdy. Zakłada wiele rzeczy. Po pierwsze – że strzała o wadze 440 ziaren nie przebije łopatki jelenia lub łosia. Zostało to udowodnione raz za razem, z niezliczonymi przykładami nawet lżejszych strzał z mechaniką, które robią to cały czas.

Przeszedłem przez byka frontalnie i penetracja nie stanowiła dla mnie problemu. Jednak ma dobry cios z tyłu i jest zazwyczaj wyposażony w ostry, solidny, stały grot. Morał z tej historii jest taki, że dowody sugerują, że problem penetracji należy rozwiązać za pomocą grotu. Jeśli martwisz się o penetrację, użyj niezwykle ostrego, spiczastego, wytrzymałego, stałego grotu. Jeśli martwisz się o trafienie zbyt daleko w tył, strzelaj mechanicznie. Po prostu nie potrzebujesz zagłębiać się w ciężkie strzały, ekstremalne FOC i ogromne groty 3:1 o dużej powierzchni. Wszystkie one mają DUŻE kompromisy. Ostre, wytrzymałe groty nie mają, jest mnóstwo takich, które świetnie latają.

Jest też stwierdzenie bardziej jako fakt niż wykształcona opinia, że najlepszym miejscem do celowania jest przód za łopatką. Nie zaprzeczam, że jest to najbardziej naczyniowe i śmiertelne miejsce do trafienia. Ale musisz trafić (celność) i przebić się. Nie pozostawia to zbyt wiele miejsca na błąd pionowo ani poziomo. Ponadto nadal nie ma gwarancji, że nawet najcięższa strzała nie zatrzyma się w najgrubszej części kości. Dużo szukałem wszelkich zdjęć organów wewnętrznych, jakie mogłem znaleźć, i wszystkie pokazują znacznie więcej zabójczej przestrzeni w pobliżu kości. To nie jest dla mnie wcale rozstrzygnięte, że mechaniczny grot w niebieskiej kropce nie jest bardziej zabójczy niż stały w czerwonej kropce. Słyszałem przekonujące argumenty w obie strony.
Image

Ostatecznie – gramy w grę prawdopodobieństwa. Wybieram najbardziej wybaczający zestaw, który radzi sobie z najszerszą gamą sytuacji i wyeliminował jak najwięcej zmiennych. Dla mnie jest to strzała o wadze około 440 ziaren z tytanowymi komponentami, solidna konstrukcja 100-125 ziaren, nieperforowana, 3-4 ostrzowe stałe groty z cichym 3-piórowym stabilizatorem. Wytrzymały, cichy i dobrze penetrujący. Wszystko to bez pozostawiania małego 1-calowego nacięcia i ograniczonego uszkodzenia.

Będę w przyszłości więcej eksperymentować z grotami mechanicznymi. Nawet pomimo celowania w obszar życiowych V – mam tendencję do trafiania zbyt daleko w tył. Z powodu ruchu zwierzęcia lub myślę, że mój celownik często skupia się na środku masy. Absolutnie widzę, że mechaniczny grot pomaga w tych sytuacjach.

Attachments

Discussion starter · #77 ·
I nie waż się krytykować niczego, co publikuje, bo członkowie kultu wróżek zrzucą się na ciebie z komentarzami o piłkach do wiffle, strzałach odbijających się od zwierząt, nigdy nieprzebijających, wybaczaniu jardów nie ma znaczenia, Troy jest najmądrzejszym facetem na świecie i chcemy mieć jego dzieci...

Moje obawy dotyczące tego argumentu polegają na tym, że zawsze pomija on ogromną, ogromną środkową strefę, którą jest strzała o wadze 400-499 grain, w której znajduje się prawie każdy. Zakłada wiele rzeczy. Że numer jeden – strzała o wadze 440 grain nie przebije łopatki jelenia lub łosia. Zostało to wielokrotnie udowodnione jako nieprawdziwe dzięki niezliczonym przykładom, nawet lżejszych strzał z mechaniką robiącą to cały czas.
Przedstawiasz wiele dobrych punktów, ale kilka rzeczy, do których chciałbym się odnieść, tylko dla wyjaśnienia (w kolejności rosnącej ważności). Po pierwsze, jeśli strona społeczności z lekkimi strzałami mieści się w przedziale 350-450, a strona z ciężkimi strzałami w przedziale 550-650, to „środek” to 450-550, a nie 400-500. Myślę, że ta zmiana celu pochodzi od wielu ludzi, którzy żyją na niższym końcu spektrum, ale chcą być „normalni”. Po prostu to zaakceptujcie! Po drugie, nikt nie powiedział, że strzała o wadze 440 grain nie przebije łopatki, ale to jest rzucanie kośćmi. Badanie Ashby'ego twierdzi, że prawdopodobieństwo przebicia ciężkiej kości wynosi prawie 100% przy 650 grain. Osobiście uważam, że liczba ta jest niższa dla białego jelenia, ponieważ „ciężka kość” u białego jelenia jest mniej ciężka niż u bawoła przylądkowego. Ale nie ma danych potwierdzających moją opinię (tylko anegdotyczne). Wreszcie, strona z ciężkimi strzałami ma gdzieś strzały z boku lub osobiste świadectwa o strzałach z boku. To jest miękki cel i jest mnóstwo miejsca do celowania. Tam, gdzie naprawdę zaczyna mieć znaczenie, są te kąty ćwiartkowe, zwłaszcza z podwyższonej pozycji. Jeśli martwisz się o strzały z boku, mamy inne problemy!

Przedstawiasz wiele dobrych punktów, ale kilka kwestii chciałbym zakwestionować dla jasności (w kolejności rosnącej ważności). Po pierwsze, jeśli strona społeczności z lekkimi strzałami mieści się w przedziale 350-450, a strona z ciężkimi strzałami w przedziale 550-650, to „środek” to 450-550, a nie 400-500. Myślę, że ta zmiana celu wynika z tego, że wiele osób żyje na niższym końcu spektrum, ale chce być „normalne”. Po prostu to zaakceptujcie! Po drugie, nikt nie powiedział, że strzała o wadze 440 grain nie przebije łopatki, ale to jest rzucanie kośćmi. Badanie Ashby'ego twierdzi, że prawdopodobieństwo przebicia ciężkiej kości przy 650 grain wynosi prawie 100%. Osobiście uważam, że liczba ta jest niższa dla białego jelenia, ponieważ „ciężka kość” u białego jelenia jest mniej ciężka niż u bawoła kapskiego. Ale nie ma danych potwierdzających moją opinię (tylko anegdotyczne). Po trzecie, strona z ciężkimi strzałami nie przejmuje się strzałami z boku ani osobistymi świadectwami dotyczącymi strzałów z boku. To jest miękki cel i jest mnóstwo miejsca do celowania. Tam, gdzie naprawdę zaczyna mieć znaczenie, są te kąty ćwiartkowe, zwłaszcza z podwyższonej pozycji. Jeśli martwisz się o strzały z boku, mamy inne problemy! Ostatecznie, moim zdaniem, wszystko sprowadza się do stylu polowania i tego, gdzie potrzebujesz dodatkowej elastyczności. Czy chciałbyś większej elastyczności w zasięgu, kącie strzału, czy szczęśliwego środka?
Problem z patrzeniem tylko na wagę, tak jak robi to Ashby, stwierdzając, że 650 g to próg łamania kości, polega na tym, że uwzględnia to tylko jedną trzecią równania (całkowicie pomijając grot, trzeba również wziąć pod uwagę KE i pęd).

Stwierdzenie 650 oznaczałoby, że nie ma znaczenia, z czego zostało wystrzelone. Łatwo byłoby sprawić, by strzała o wadze 450 grain przewyższyła tę 650-grainową, tylko nie z tego samego łuku.

Discussion starter · #80 ·
Problem z patrzeniem tylko na wagę, jak robi to Ashby, stwierdzając, że 650-gr to próg przełamania kości, polega na tym, że uwzględnia to tylko jedną trzecią równania (całkowicie pomijając grot), musisz również wziąć pod uwagę energię kinetyczną (KE) i pęd.

Powiedzenie 650 oznaczałoby, że nie ma znaczenia, z czego został wystrzelony. Łatwo byłoby sprawić, by strzała o wadze 450 gr działała lepiej niż ta strzała o wadze 650 gr, tylko nie z tego samego łuku.
Dokładnie. Strzała o wadze 650 grain wystrzelona z łuku o naciągu 40 funtów i 25 cali nie jest równa strzale o wadze 650 grain wystrzelonej z łuku o naciągu 70 funtów i 30 cali, ani niczego pomiędzy.

A większa waga strzały nie oznacza większej śmiertelności (kolejna rzecz, którą lubią mówić wróżki z kultu). Jest w tym znacznie więcej niż tylko to.

61 - 80 of 314 Posts