Archery Talk Forum banner

Porozmawiajmy o łukach długich

4.3K views 74 replies 25 participants last post by  1canvas  
#1 ·
Dla tych, którzy mają doświadczenie z łukami długimi, ile trzeba wydać, żeby zdobyć przyzwoity łuk długi? Zauważyłem, że w przypadku wszystkiego, co kupiłem, najlepszy stosunek jakości do ceny jest zazwyczaj w średnim przedziale cenowym.
Ponadto, w przypadku wielu rzeczy istnieje konsensus co do przedmiotów, z którymi wielu się zgodzi. Miałem łuk Bear Montana i Southwest Scorpion, ale Bear miał dla mnie za dużą siłę naciągu, a tańszy Scorpion jest za lekki do legalnego polowania w moim stanie, więc zacząłem myśleć o kupnie nowego łuku długiego wiosną, więc szukam pomysłów. Mam naciąg 27 cali i potrzebuję 40# z długością łuku 64 cale lub więcej, ale wolę 68 cali w przedziale 500,00-700,00 dolarów.

#2 ·
Aby uzyskać jak najlepsze wyniki z konstrukcji łuków długich przy Twoim DL i tym naciągu, polecam przyjrzeć się łukom hybrydowym / refleksyjno-defleksyjnym. Jeśli chodzi o długość łuku, przy DL 27" lepiej sprawdzi się łuk długi 64"-66" niż hybrydowy / refleksyjno-defleksyjny 68" lub 62"-64". Pamiętaj tylko, że DL 27" na łukach bloczkowych staje się 26" - 26,5" z ASL. Zmierz swój DL za pomocą oznaczonej strzały na swoim Montana i zacznij od tego miejsca.

#4 ·
Dla tych, którzy mają doświadczenie z łukami długimi, ile trzeba wydać, aby zdobyć przyzwoity łuk długi. To, co odkryłem w przypadku wszystkiego, co kupiłem, to najlepszy stosunek jakości do ceny jest zwykle czymś w średniej cenie.
Ponadto w przypadku wielu rzeczy istnieje konsensus w sprawie przedmiotów, co do których wielu się zgodzi. Miałem Bear Montana i Southwest Scorpion, ale Bear miał dla mnie za dużą siłę naciągu, a tańszy Scorpion jest za lekki do legalnego polowania w moim stanie, więc zacząłem myśleć o kupnie nowego łuku długiego wiosną, więc szukam pomysłów. Mam naciąg 27 cali i potrzebuję 40# z długością łuku 64 cale lub więcej, ale wolę 68 cali w zakresie 500,00-700,00.
'Jeśli byłeś zadowolony ze Scorpiona, dlaczego nie kupić Scorpiona 40#?

#6 ·
'Jeśli byłeś zadowolony ze Skorpiona, dlaczego nie wziąć Skorpiona 40#?
To jest myśl, którą miałem, ale zastanawiam się nad łukiem długim z mniejszym wstrząsem przy strzale. W tej chwili mam strzałę o wadze ponad 500 ziaren, aby zmniejszyć wstrząs dłoni na łuku 35#. To działa dobrze na bardzo krótkich dystansach. Wiem, że musi istnieć łuk długi 40#, który byłby przyjemniejszy w strzelaniu.

#5 ·
Powiedziałbym, że dostępne w magazynie Great Northern są warte swojej ceny, myślę, że dostałem swój za około 800 w tamtych czasach
Image

Niedawno dostałem swój łuk długi Patrick Lake i był w pełni załadowany w przedziale 1300 dolarów z możliwością rozłożenia.
Image

Inne marki to Shrew, Toelke, Saulk Trail i Javaman, z którymi miałem do czynienia.

#8 ·
Po pierwsze, potrzebujesz reflex/deflex LB. ASL lub Hill Style będzie miał wstrząs dłoni dla nowicjusza. Ten przedział cenowy prawdopodobnie zapewni ci przyzwoity import, jak ma 3Rivers. Niektórzy przysięgają, że łuki Amazon są tak samo dobre jak niestandardowe, ale nie wiem, ponieważ mam niestandardowy. Mam 2 Wes Wallace Royal LB, ostatni to 45#@28, 66" długości. Mam wszystkie dzwonki i gwizdki, z wyjątkiem sprawdzania na uchwycie. Łuk kosztował nieco poniżej tysiąca dolarów.
Image

#11 ·
Omega Royal Huntsman to najlepszy łucznik za te pieniądze. Timberpointy strzelają mniej więcej tak samo i są ładne, ale kosztują dwa razy więcej. Możesz dostać ramiona do łuku długiego od Boba Lee na majdan P3, ale zrobiły się głupio drogie
Zgadzam się. Nie wiem, czy on nadal oferuje majdan fenolowy, ale to najlepszy stosunek jakości do ceny na rynku, który bym kupił, gdybym szukał hybrydy: Huntsman fenolowy 64" i minimum #50.

#10 ·
Big Jim’s Bow Company w Albany, Ga. często ma w ofercie nie tylko wybór nowych, ale także wysokiej jakości używanych łuków długich na sprzedaż (ma nawet używany łuk Bob Lee). Buduje również niestandardowe łuki długie i jest doskonałym źródłem informacji, nawet jeśli u niego nie kupujesz. Mają stronę internetową i obecność w mediach społecznościowych, aby uzyskać więcej informacji. Po prostu wspaniali, przyziemni, dobrzy ludzie, którzy znają się na rzeczy.

#19 ·
#26 ·
Zgadzam się z radą R/D... a kupowanie używanego sprzętu to dobry pomysł, jeśli możesz.
Przyglądałem się stylowi ASL, ale myślę, że powinienem przyjrzeć się niektórym stylom hybrydowym. Oglądałem kilka filmów, które były na zawodach łuczniczych i widziałem kilka interesujących łuków długich.

#28 ·
Jeśli zależy Ci na wydajności, to łuk R/D ma sens. Jeśli szukasz radości ze strzelania z łuku długiego, rozważ ASL. Jeśli dostaniesz dobrze zaprojektowany łuk i nauczysz się, jak trzymać łuk, nie będziesz miał żadnego wstrząsu dłoni.

Jim Belcher i Georgia Jeffrey z Bivouac bows produkują ASL zgodne z projektem Hill i mogą mieć jeden w magazynie. Cena wynosi 750 $. Ich ASL ma smukłą konstrukcję, głęboki rdzeń, zwężający się do brzucha. Uchwyty są proste lub lekko wklęsłe. W końcówkach ramion znajdują się kliny, bez nakładek. Łuki mają lekką konstrukcję string follow i są przyjemnością w strzelaniu.

#31 ·
Widzę, że Mandarin Duck 'Devourer' ma dobre recenzje. 2-częściowy TD.

Przy 60" jest jednak krótki. Ale to może mieć swoje zalety dla bardziej doświadczonego łucznika ze standardowym lub krótszym naciągiem.

#42 ·
Widzę, że Mandarin Duck 'Devourer' ma dobre recenzje. 2-częściowy TD.

Przy 60" jest jednak krótki. Ale to może mieć swoje zalety dla bardziej doświadczonego łucznika ze standardowym lub krótszym naciągiem.
Mój devourer był często używany, kolejny bardzo dobry łuk.

#33 ·
Nigdy nie byłem fanem jednoczęściowych łuków, ale to tylko ja. ;) Znalazłem drewniany majdan ILF, który mi się spodobał i kupiłem do niego kilka ramion DAS z rdzeniem bambusowym, z 3 Rivers Archery. Jest to drewniany majdan Trad Tech (kupiłem go używany i nie znam modelu) i ramiona DAS extra long 35#. Po postrzelaniu z tych ramion przez jakiś czas, przy 33#, zmaksymalizowałem ramiona do 38#. Następnie kupiłem kolejny zestaw ramion DAS extra long, przy 45# i zacząłem strzelać z nich przy 42#, aż przyzwyczaiłem się do strzelania z nich... i zmaksymalizowałem je do 45#. Jest to długość łuku 64" z wysokością cięciwy 8 1/8", ustawiona z wysokością nasady 5/8" i podstawką rug. Ten łuk wydawał się lubić strzały Easton Axis 5mm 600 spine z wkładkami half-out 75 gr. i ciężarami grotów 150 gr. Goły strzał leci idealnie na 20 jardów. (y) 460 TAW i 21% FOC.

• Like
Reactions: 1canvas
#34 ·
Jeśli rozważasz łuk długi R/D, polecam porozmawiać z Leonem Stewartem @ Stewart longbows. Jego seria „Slammer” jest znana z tego, że jest szybka i dobrze strzela. Kupiłem jeden z jego łuków, „Slammer LS” ma 66 cali i 40#@28 cali. Łuk jest z Osage i Cis... rdzenie ramion są z cisu. Strzela bardzo ładnie z kręgosłupem 600, 500 i 45/50. Fajna zabawa ze strzelaniem z łuku.

#36 ·
Moje pierwsze przemyślenia na temat łuku długiego to coś w stylu ASL, po prostu lubię klasyczny wygląd tych łuków. Ale biorąc pod uwagę cenę, jaką być może będę musiał zapłacić, będę musiał najpierw z niego strzelić. Jeśli nie uda mi się pokonać szoku w dłoni, pójdę dalej.
Miałem łuk Bear Montana, który wydaje się mieć bardziej klasyczny styl i chociaż siła naciągu była poza moją strefą komfortu, strzelanie z niego było przyjemnością, o ile dobrze pamiętam.

#39 ·
Moje pierwsze przemyślenia na temat łuku długiego to coś w stylu ASL, po prostu lubię klasyczny wygląd tych łuków.
Spójrz na Raya Fletchera w Riverbend Longbows. Buduje ASL na zamówienie i jest o wiele bardziej przystępny cenowo niż większość, a czas oczekiwania to tygodnie zamiast miesięcy (lub lat). Fantastyczne łuki do strzelania, a Ray to wspaniały facet do współpracy.
Dan Toelke ma Super-D dla swojego ASL, ale może być poza cyklem ich budowy. Wyższa półka, ale doskonałe rzemiosło. Dan to kolejny, który odbiera telefon lub dzwoni do ciebie znikąd i z którym praca to prawdziwa przyjemność
Bivouac Union Jack są naprawdę solidne i estetyczne; krótszy czas budowy
Northern Mist, jeśli możesz znaleźć używany; osobiście nie miałem szczęścia próbując zamówić
Great Northern są solidne i bardziej dostępne
St. Patrick Lake są z najwyższej półki, ale czas oczekiwania to 13 miesięcy +/-, z depozytem, aby dostać się na listę oczekujących i znacznie powyżej 1 tys. USD - łucznik używa CNC do budowy swoich riserów dla spójności - w tradycyjnych ogłoszeniach jest teraz nowy 2-częściowy. Chciałbym, żeby ktoś to kupił, muszę chować portfel
Timberpoint, jeśli planujesz przejść na 3D - Jaco zna się na rzeczy, a jego łuki często trafiają do kręgu zwycięzców

#38 ·
Montana to ładny łuk, ale to nie ASL. To łuk długi R/D, który po naciągnięciu ma profil D.

O ile nie możesz poczekać na udział w większych zawodach w nowym roku, możesz poszukać czegoś używanego, gdzie możesz odzyskać pieniądze, jeśli się nie sprawdzi.
Tak, idę tu powoli z łukiem długim i prawdopodobnie poczekam na kilka zawodów, które odwiedzę.

#47 ·
Kupiłem jeden z tych łuków długich PMZ na Amazonie za około 100 dolarów. Myślę, że są też na eBayu. Niesamowity strzelec! Jest też kopia z prawie solidnym czerwonym majdanem, którą również dostałem i która była naprawdę zła. Myślę, że była od TopArchery. Trzymaj się PMZ. Faceci z Great Plains Traditional bows sprzedają przerobione wersje za około 250 dolarów. Czyści majdan, zaokrągla półkę i okno celownika, obrabia ramiona i wykańcza je. To jest następne na mojej liście rzeczy do zrobienia, jeden z tych od Nica.

#48 ·
Strzelam głównie z łuków długich. Mam kilka łuków bloczkowych, ale to po łuki długie sięgam, gdy wychodzę z domu.

Jeśli chodzi o łuki jednoczęściowe, to na jednym końcu spektrum mam Royal Huntsman. Pośrodku mam kilka łuków R/D z lekkim chwytem. Na drugim końcu spektrum mam Maddog Archery String Follow. Myślę, że string follow kwalifikowałby się jako ASL?

Nie powiem, że super lekki łuk z bardzo lekkim majdanem sprawia wrażenie cięższego łuku z mocniejszym majdanem, ale nigdy nie zauważyłem żadnego "handshock", który uznałbym za niepożądany. Dobre, mocne strzelanie jest jak dobre, mocne strzelanie.

#49 ·
Łuk długi obejmuje dziś szeroką gamę wzorów.
Jeśli możesz pójść na strzelanie i wypróbować kilka, byłoby to oczywiście idealne.

To takie subiektywne, jeśli chodzi o łuki... osobiście wolę łagodny refleks refleksyjny... z dobrze zaprojektowanym łagodnym r/d to jak dla mnie najlepsze z obu światów... to tylko moja opinia.
Kiedy stajesz się zbyt radykalny, masz tendencję do większego hałasu i utraty stabilności. Łuki w stylu Hill są świetnymi łukami, ale to zupełnie inne zwierzę, są świetną bronią myśliwską... jeśli wolisz łuki w stylu Hill.

Miałem tak wiele łuków, że nie mogę sobie przypomnieć ich wszystkich.
Jim Martin z Mahantango bows buduje świetnej jakości łuk w rozsądnej cenie... buduje styl Hill, łagodny r/d (Kestrel), również Hybrid.
Miałem Kestrela i to jeden z długich łuków, które chciałbym zachować.
Nie musisz wydawać 800 n w górę, aby zdobyć dobry łuk.

#51 ·
Łuki długie obejmują dziś szeroką gamę wzorów.
Jeśli możesz pójść na strzelanie i wypróbować kilka, byłoby to oczywiście idealne.

To takie subiektywne, jeśli chodzi o łuki... osobiście wolę łuk o łagodnym refleksie... z dobrze zaprojektowanym łagodnym r/d to jak najlepsze z obu światów dla mnie... to tylko moje zdanie.
Kiedy stajesz się zbyt radykalny, masz tendencję do większego hałasu i utraty stabilności. Łuki w stylu Hill są świetnymi łukami, ale to zupełnie inne zwierzę, są świetną bronią myśliwską... jeśli wolisz łuki w stylu Hill.

Miałem tak wiele łuków, że nie mogę sobie przypomnieć ich wszystkich.
Jim Martin z Mahantango bows buduje łuk o doskonałej jakości w rozsądnej cenie... buduje łuk w stylu Hill, łagodny r/d (Kestrel), również Hybrid.
Miałem Kestrela i to jeden z łuków długich, które chciałbym zachować.
Nie musisz wydawać 800 n w górę, aby zdobyć dobry łuk.
Tak, doszedłem do wniosku, że opinie na temat łuków długich są subiektywne, a łuki długie obejmują wiele różnych stylów. Początkowo szukałem czegoś zbliżonego do Montany, którą miałem, a następnie zacząłem przyglądać się łukom w stylu Hill, a także łukom hybrydowym. Tak czy inaczej, wydaje się trudne do osiągnięcia konsensusu wśród stylów. Myślę, że jedynym sposobem, w jaki kupię łuk długi, jest strzelenie z takiego, który mi się podoba. Planuję odwiedzić kilka tradycyjnych strzelań tego lata i może będę mógł tam z kilku postrzelać.

#54 ·
Natknąłem się na kilka łuków refleksyjnych, które trudno było wyciszyć, ale w większości przypadków można je wystarczająco wyciszyć, aby móc z nimi polować.
Właściwie strzelałem z kilku hybrydowych łuków długich, które były głośniejsze niż moje łuki refleksyjne.
Oczywiście strojenie odgrywa największą rolę.

#55 ·
Natknąłem się na kilka łuków refleksyjnych, które trudno było wyciszyć, ale przez większość czasu można je wystarczająco wyciszyć, aby móc z nimi polować.
Właściwie strzelałem z kilku hybrydowych łuków długich, które były głośniejsze niż moje łuki refleksyjne.
Oczywiście strojenie odgrywa największą rolę.
To była jedna z zalet łuku długiego, jak ciche mogą być, te dwa, które miałem, były bardzo ciche, świetne do polowania.