Archery Talk Forum banner

Zalecenia dotyczące strzał do celów na zewnątrz

17K views 20 replies 11 participants last post by  fgignac  
#1 ·
Cześć wszystkim

Chcę zbudować swój pierwszy zestaw strzał do strzelania do celu na zewnątrz. Zaczęłem strzelać do celu na 50 m zeszłego lata i naprawdę mi się to podobało. Chciałbym potraktować to poważniej. Zeszłego lata po prostu używałem moich strzał myśliwskich, ale w tym roku planuję zbudować dedykowany zestaw strzał do celu.

Mam długość naciągu 31,25" i moje długie strzały naprawdę znoszą wiatr. Widzę więc zaletę w użyciu wału o mniejszej średnicy. Jestem gotów włożyć trochę pieniędzy w dobry zestaw strzał, ale strzelam też bardziej dla zabawy niż cokolwiek innego i przypuszczam, że strzały "match grade" byłyby stracone na moim poziomie umiejętności. Szukam więc w zasadzie czegoś o dobrym stosunku ceny do jakości. Chciałbym również, aby były dość trwałe.

Czy ktoś może polecić wał, który, jego zdaniem, byłby dla mnie odpowiedni?

#6 ·
Fgignac,
Podałeś swoją długość naciągu, ale nie podałeś swojej wagi.
Ponadto, ponieważ jest to ogólna sekcja łucznictwa, zapytam, czy strzelasz z łuku klasycznego czy bloczkowego.
Dobry punkt. Strzelam z łuku bloczkowego, 31,25" długości naciągu, 58 funtów siły naciągu

Najprawdopodobniej skończę z kręgosłupem 340 lub 300 w zależności od długości, którą zdecyduję się przyciąć i ciężaru grotu, którego zdecyduję się użyć. Nie jestem nowy w budowaniu strzał. Po prostu próbuję przedrzeć się przez dostępne oferty, które sprawią, że strzała do celu na zewnątrz będzie dobra.

#7 ·
Victory VAP, jeśli chcesz niedrogi zestaw strzał. Prawdopodobnie strzały Skylon sprawdzą się jeszcze lepiej, jeśli masz je na rynku amerykańskim i nie masz nic przeciwko chińskim produktom.

Easton Procomp powinien być tak dobry jak Victory, ale prawdopodobnie będzie kosztował więcej.

Jeśli jesteś gotowy zapłacić najwyższą cenę - Easton Protour lub Carbon Express Nano Pro to Twój wybór, to najlepsze, co możesz dostać za łucznictwo tarczowe.

#8 ·
Jeśli masz naciąg 31 cali, możesz chcieć wybrać strzały o mniejszej średnicy i ustawić wagę strzały na około 450, aby zmniejszyć wpływ wiatru.

Używam moich strzał myśliwskich o wadze 575 grain do strzelania do celu latem i działają dobrze do 70 jardów.

#9 ·
Witajcie wszyscy

Chcę zbudować swój pierwszy zestaw strzał do strzelania tarczowego na zewnątrz. Zaczęłem strzelać do celu na 50 m zeszłego lata i bardzo mi się to podobało. Chciałbym potraktować to poważniej. Zeszłego lata po prostu używałem moich strzał myśliwskich, ale w tym roku planuję zbudować dedykowany zestaw strzał do strzelania do celu.

Mam długość naciągu 31,25" i moje długie strzały naprawdę znoszą wiatr. Widzę więc zaletę w używaniu strzały o mniejszej średnicy. Jestem gotów włożyć trochę pieniędzy w dobry zestaw strzał, ale strzelam też bardziej dla zabawy niż cokolwiek innego i przypuszczam, że strzały "klasy meczowej" nie będą na moim poziomie umiejętności. Szukam więc czegoś o dobrym stosunku ceny do jakości. Chciałbym również, aby były dość trwałe.

Czy ktoś może polecić strzałę, która jego zdaniem byłaby dla mnie odpowiednia?
Jest kanadyjska firma, która produkuje świetne strzały... Powinieneś poszukać Micro-Ventilators od Kill'n Stix!!!!

#11 ·
Jeszcze raz, aby odpowiedzieć na to pytanie, powinniśmy zadać ci pytanie... Jakiego rodzaju "cel na zewnątrz" będzie twoją główną grą?

#18 ·
Jeszcze raz, aby odpowiedzieć na to pytanie, powinniśmy zadać Ci pytanie.... Jakiego rodzaju "cel na zewnątrz" będzie Twoją główną grą?
Masz rację. Wspomniałem, że strzelam na 50m, ale powinienem był być bardziej precyzyjny. Będę głównie strzelał z łuku w stylu "FITA". Planuję trochę postrzelać 3D dla zabawy. Ale strzały, które chcę zbudować, byłyby przeznaczone specjalnie do strzelania w stylu FITA.

Chciałbym spróbować field, ale smutna prawda jest taka, że po prostu nie istnieje w mojej okolicy.

#12 ·
Używam Gold Tip Pierces do 3D i naprawdę je lubię... są to strzały o średnicy wewnętrznej .166, więc dryf wiatru jest zminimalizowany. Były bardzo celne, bez problemu przebijają papierowy talerz na 100 jardów z dużą powtarzalnością. Opierzyłem je lotkami Flex fletch shield cuts FFP187, które mają niecałe 2", latają jak strzały.

#13 ·
Musisz po prostu wejść na stronę internetową Gold Tip i kliknąć wycieczki Pierce, jeśli chcesz najprostsze lub Pierce Platinums, są po prostu słodkie.

Wszedłem w turnieje terenowe rok przed covidem, więc kupiłem kilka Pierce Platinums i je opierzyłem, wybrałem strzały o kręgosłupie 340, ponieważ z ich gpi ważą w granicach 2 ziaren moich strzał 3D, więc mogę używać tej samej taśmy celowniczej.

Na miłość boską, są niesamowite, są zdecydowanie najlepszą strzałą, z jaką kiedykolwiek strzelałem, bezkonkurencyjne i strzelam z nimi tylko w tygodniu lub dwóch poprzedzających strzelanie w terenie, ponieważ jestem przede wszystkim strzelcem 3D, ale te tygodnie są takie niesamowite.

Są to wały o mikro średnicy, więc świetnie sprawdzają się na wietrze, a ponieważ mają mikro średnicę, możesz strzelać szalone, ciasne grupy na duże odległości, które są tak fajne do zobaczenia.

#14 ·
Dostrajam moje strzały do tej samej dokładności trafiania w otwór za pomocą strzelca hooter i robię to już od prawie 10 lat, a widok strzały o mikro średnicy, która faktycznie trafia w ten sam mały otwór w kółko, jest po prostu nie do uwierzenia, a te strzały zrobiły to od razu po wyjęciu z pudełka i tylko dwa z nich wymagały ode mnie obrócenia nasady, aby przesunąć je do małego otworu i wierzę, że był to tylko ruch o około ćwierć cala, który wymagał naprawy. Wtedy wszystkie 12 z nich zadymiłyby mały otwór.

#16 ·
Teraz, przy twojej dłuższej długości naciągu widzę, że wybierasz sztywniejszy kręgosłup i oni je oferują. Trasy sięgają do 250 spine, więc możesz wybrać coś słodkiego dla swojego ustawienia. Używam tych samych 120-ziarnistych grotów w moich strzałach, których używam w moich strzałach 3d. Moje strzały 3d to gold tip x cutters z 120-ziarnistymi grotami i ważą łącznie 372 ziarna. Moje Platinums mają 120-ziarniste groty o wadze 375 ziaren, myślę, i dlatego wybrałem 340 spine. Teraz moje x cutters mają 250 spine, więc trudno mi było wybrać 340 spine, ale mogę ci tylko powiedzieć, że w ogóle nie było problemu i rzeczy działają niesamowicie.

Wszystko, co robię, aby przejść na moje strzały terenowe, to wrócić na 70 jardów i odblokowuję mój podpórkę strzały i zaczynam strzelać i przesuwać podpórkę strzały w górę, aż trafię idealnie, to pozwala mi nie ruszać igły celownika. Robię znak na mojej podpórce strzały, gdzie była dla strzał 3d, więc mogę po prostu łatwo wrócić. Potem zwykle muszę zrobić bardzo niewiele kliknięć wiatru i jestem idealnie.

#17 ·
Jeśli chodzi o moje ustawienia, używam piór Razor. Używam ich od prawie 10 lat do 3D i po prostu je uwielbiam. Do nocków trzeba używać pinów Gold Tip i nocków Gold Tip mini hd pin. Są naprawdę trwałe i nigdy nie mają dziwnych awarii bez powodu, są bardzo dobrymi nockami pin. Nie używam tego małego złotego czegoś, aby chronić tył strzały, nie pamiętam teraz nazwy, ale będą one dołączone do strzały. Uderzałem nimi wielokrotnie podczas treningów i zawodów i nie miałem żadnych uszkodzeń strzały, po prostu wymień pin i nock i znowu działasz. Groty Gold Tip do tych strzał są niesamowite i musisz zdobyć obciążniki, aby uzyskać idealną wagę grotu. Uważam, że moje groty mają 100 ziaren i dodaję obciążnik 20 ziaren.