No cóż, panie i panowie, po przeczytaniu komentarzy i zobaczeniu wielu rzeczy, zrelacjonuję to, w co strzelałem i co widziałem. W pierwszym roku TAC strzelałem z karbonowej strzały 300 spine z grotem 150 gr i kilkoma aerooutsertami Firenock (bez insertów). Rok 2, 300 spine gold tip Pierce kinetic platinum. Z systemem insert/outsert zapewniają grot 150gr. Oto moje przemyślenia na temat obu. Oba zestawy ważące 460 w pierwszym roku, a następnie 490gr w następnym. Karbonowe strzały pękałyby w tych samych okolicznościach, co kinetyczne. Powiedziawszy to, pękały na dwa różne sposoby. Kinetyczne wydawały się kruche i pękały tuż za insertami, strzały pękały, ale wydawało się, że tylko wyginają groty strzały. Powiem, że oba systemy outsert są do niczego. Zrujnowałem je oba, próbując wsunąć je na strzałę z dodatkowym klejem na trzonie, wyginając drobną, zwężającą się krawędź. Mój przyjaciel strzelał z FMJ i nie mogę powiedzieć, żebym był pod wrażeniem ich zdolności do przyjmowania uderzeń. Przechodząc do przyszłego roku, zamierzam zrobić coś z systemem insertów ze stali nierdzewnej i outsertem ze stali nierdzewnej. Lubię strzelać z ciężkiej strzały, więc mogę obniżyć wagę grotu i uzyskać podobną wagę dzięki nowym komponentom. Podsumowując, doceniam wszystkie informacje i chciałbym usłyszeć o trwałych kombinacjach insertów i outsertów????