Archery Talk Forum banner

Twoja strzała ELK, dobry, zły i brzydki

1.7K views 46 replies 35 participants last post by  VonHoofla  
#1 ·
Nie jestem pewien, dlaczego buduję już tak ciężkie strzały, skoro w 10 wyprawach upolowałem tylko jednego łosia, ale chyba dałem się wciągnąć w tę zupę penetracyjną. Zbudowałem potwora strzały specjalnie do polowania na łosie.
Victory (4mm) VAP 250's strzała pełnej długości
95 grain outsert 125 grain FP/grota i podświetlane nocki
waga 607 grain
To dobre, że przebija się przez zupełnie nowe tarcze Bone Collector.
Złe, że tarcze niszczą lotki, gdy przez nie przechodzą, więc muszę podeprzeć Bone Collector tarczą z grotem z tyłu.
Brzydkie….. ta strzała jest tak sztywna, że jest za wysoko/nisko, aby uzyskać idealne ustawienie i lot, ale myślę, że się na to zdecyduję.

Na co ty się decydujesz w tym roku?

#2 ·
Złożony;
Kupiłem kiedyś mnóstwo strzał Axis za 1/2 ceny wiele lat temu na wyprzedaży, kiedy coś zmieniali i wciąż mam ich sporo. Axis 300, wkładka HIT, 3 blazery i 2-ostrzowy 125g lub Thunderhead- TAW 470

Recurve;
Accmos 400's [$35/doz] przycięte 31 3/8", standardowa wkładka i 3- 3" pióra, 2-ostrzowy 145g, TAW 442g

Jestem trochę zardzewiały z łukiem bloczkowym, więc prawdopodobnie postrzelam z mojego głośnego Levitate. Umieściłem podkładkę LimbSaver pod moim QAD i przesunąłem ten ogranicznik cięciwy o odległość papieru od cięciwy i wciąż jest dwa razy głośniejszy niż mój starszy RealmX.

#5 ·
VF TKO 300 kręgosłup, 26,5" carbon do carbon, 150 ziaren z przodu, 3 lotki Max Stealth, QAD Exodus 125 ziaren, 450 ziaren TAW, wystrzeliwuje z prędkością około 275 fps. Jeszcze nie strzeliłem do łosia, ale robi krzywdę białym ogonom.

#6 ·
Ostatnie 3 łosie, które zabiłem strzałami z łuków bloczkowych, miały 485 ziaren, 525 i 555. Przelot na wszystkich 3, wszystkie strzały z odległości 30 jardów i mniej.

Niesamowite 21-22 kg na moich palcach przy naciągu 65 cm, strzała skręca się z prędkością 160 fps.

Moim zdaniem nie ma powodu, aby strzelać tak ciężką strzałą do czegokolwiek w Ameryce Północnej.

Nigdy nawet nie zabrałem strzały o wadze 500 ziaren z łuków bloczkowych do Afryki..

Bardziej płaska trajektoria i precyzja punktowa to to, czego chcesz, poluj na łosie tym bardziej ze wszystkimi nisko położonymi gałęziami.

#14 ·
Zaliczylem przejścia na bykach z strzałami o wadze od 442gn - 520gn z prędkościami od 278-292fps. Faktycznie zrobiłem 4 dziury w byku najlżejszą strzałą o wadze 442gn na stromym strzale w dół. Byk był w dół, a strzała weszła przed barkiem, wychodząc za klatką piersiową i przez jego tylną nogę. W tym roku użyję tego samego zestawu po raz trzeci, z tym że zmienię grot z żelaznej woli na exodus.

BE Rampage 250
29" C2C
50gn halfout
3 fletch rapt-x vanes z wrap
100gn QAD exodus
TAW 499gn @ 292fps

Mój pierwszy dzień polowania to 6 września, powodzenia!

#16 ·
Nie jestem pewien, dlaczego w ogóle buduję już tak ciężkie strzały, skoro w 10 wyprawach upolowałem tylko jednego łosia, ale chyba dałem się wciągnąć w tę zupę penetracyjną. Zbudowałem potwora strzały specjalnie do polowania na łosie.
95 ziaren outsert 125 ziaren FP/grota i podświetlane nocki
Waży 607 ziaren
Złe, że tarcze niszczą lotki, gdy przez nie przechodzą, więc muszę podeprzeć Bone Collector tarczą z grotem z tyłu.
Brzydkie... ta strzała jest tak sztywna, że jest za wysoko/podpórka za nisko, aby uzyskać regulację i lot w otworze po kuli, ale myślę, że się na to zdecyduję.

Z czym ty idziesz w tym roku?
Używam Goldtip Velocity 300, waga całkowita 487. Bardzo je lubię i będę ich używał w tym roku do polowania na jelenie i łosie.

#21 ·
Nie jestem pewien, dlaczego w ogóle buduję już tak ciężkie strzały, skoro w 10 wyprawach upolowałem tylko jednego łosia, ale chyba dałem się wciągnąć w tę zupę penetracyjną. Zbudowałem potwora strzały specjalnie do polowania na łosie.
95 ziaren outsert 125 ziaren FP/grota i podświetlane nocki
Waży 607 ziaren
Brzydkie... ta strzała jest tak sztywna, że jest za wysoko/podpórka za nisko, aby uzyskać strojenie i lot w otworze po kuli, ale myślę, że się na to zdecyduję.

Z czym idziesz w tym roku?
Brzmisz jak prawdziwy zabójca celów! Brawo!

#22 ·
Obecnie używam Sonic 340 @ 29", wkładka mosiężna 75 gr, solidna 3-łopatkowa VPA 100 gr i kilka lotek hybrydowych aae. Wychodzi na 435 gr całkowitej wagi strzały i powinien lecieć 265-ish fps. Myślę, że 15% foc, ale nie dążyłem do żadnej konkretnej liczby foc. Po prostu zbudowałem strzałę tak, jak chciałem i wyszła całkiem dobrze zaokrąglona i dobrze strzelała z mojego nowego łuku.

#23 ·
Pierwszy rok polowania na łosie dla mnie, ale mój zestaw będzie:

Goldtip Airstrike 300's o wadze 408gr z wszystkimi standardowymi komponentami, 100gr 2" mechaniczne jakiegoś rodzaju, z Mathews LiftX³³ 29,5" naciągu 72# 320fps

#25 ·
Cóż, nie mam żadnych złych ani brzydkich, niestety strzelam idealną strzałą.

Żartuję, w tym roku mam gorący bałagan z budową moich strzał, zainwestowałem za dużo w 4 mm, więc musiałem się z tym zmierzyć w tym roku, a po tym roku będę udawał, że nigdy się to nie wydarzyło 😏

Strzelam z 4 mm altras (300's cut 27.25C-C) z 3 szponami i nockami bohning i tytanowymi half outs Easton, planowałem głównie wklejać, ale porzuciłem to, ponieważ pozbawiło mnie to mojej ulubionej głowicy. Tytanowe half outs są jak dotąd w porządku, ale nadal nie czuję się z nimi super komfortowo.

Strzały kończą się obecnie na 507, odkąd porzuciłem podświetlane nocki, ponieważ wszystkie były do bani, nie mam pojęcia o prędkości. Będę strzelał z GK xls i kto wie, co jeszcze, ale mam opcje. Będę miał też kilka mechaników w kołczanie, ale znowu nie jestem pewien, czy założę jednego na cięciwę

Co zaskakujące, po raz kolejny doszedłem do tego samego wniosku, że strzały 4 mm nie są dla mnie warte kompromisu, mają rzeczy, które działają na ich korzyść, ale mają też wiele, które działają przeciwko nim (dla mnie)

Dobrą wiadomością jest to, że będę miał mnóstwo strzał, które będą świetne do strzelania do susłów po tym roku, są wytrzymałe, ale jest też mnóstwo wytrzymałych wałków 5 mm

#26 ·
Moje zmartwienie z tymi strzałami po 50 dolarów za sztukę polega na tym, że nie chcę strzelać i chcę pozostać ostry w lesie - martwię się, że zgubię lub złamię strzałę w pniu.

Stwierdziłem, że jestem znacznie bardziej ostry, gdy strzelam kilkoma strzałami treningowymi lub głuszcami podczas polowania.

Tanie strzały z 2 ostrzami są łatwe do naostrzenia do ostrości brzytwy, a następnie z powrotem do kołczanu i nie ma problemu, jeśli zakopię kilka w pniu.

#27 ·
Moje zmartwienie z tymi strzałami po 50 dolarów za sztukę polega na tym, że nie chcę strzelać i utrzymywać ich ostrości w lesie - martwię się, że zgubię lub złamię strzałę w pniu.

Stwierdziłem, że jestem znacznie bardziej skupiony, gdy strzelam kilkoma strzałami treningowymi lub głuszcami podczas polowania.

Tanie strzały z 2 ostrzami można łatwo naostrzyć do ostrości brzytwy, a następnie z powrotem do kołczanu i nie ma problemu, jeśli zakopię kilka w pniu.
Dobry punkt, zdecydowanie NIE jestem pod wrażeniem tych VP, porównując to, co zapłaciłem za inne strzały.

#33 ·
Strzelałem z strzałami 500-532gr przez prawie 20 lat. W tym roku próbuję czegoś innego. Używam tych samych strzał, ale o wadze 420gr i prędkości 305fps, z obniżonym łukiem.

Victory RIP TKO Elite 250 z 16gr HIT, 100gr BH i prawdopodobnie moje Q2i Fusion Xii 2.1" 4-fletch, ponieważ 4 z 6 strzał już je mają.

#35 ·
I oczywiście, cały argument za strzelaniem cięższą strzałą nie dotyczy czystych przejść na wylot, ale zwierzęcia, które może obrócić się w momencie wypuszczenia strzały i trafienia w ramię, dla tego podmuchu wiatru, który psuje idealny strzał, lub dla źle wycelowanych strzałów trafiających zwierzę w trudno penetrowalną część jego anatomii. To jak ubezpieczenie, nie na piękny słoneczny dzień, ale raczej na wypadki, które się zdarzają. I nadal możesz być całkiem pewien dobrej penetracji i humanitarnego strzału kończącego życie.

#36 ·
Strothers rush 69 funtów
27,5 naciągu ACC 3-49 z mosiężnymi wkładkami
3 lotki Blazer
Iron will single bevel 125
Razem 488gr strzela 264fps
4” grupa na 60 jardów konsekwentnie

Tak, moje rzeczy są stare, ale wciąż działają, ale prawdopodobnie będę musiał zmienić strzały w przyszłym roku. Coraz trudniej znaleźć nowe ACC na eBay.
Prawdopodobnie przeskoczę również na nowy łuk z naciągiem 60 funtów. Moje ramiona nie są już takie jak dawniej.

Wchodzę w wysokie góry 4 września.